Auringosta virtaa kesämökille

Kesämökki on yksi parhaita asioita suomalaisten kesälomassa. Luonnon ääreen on mukavaa vetäytyä, kun aurinko paistaa, puut ovat vehreitä ja järvi tuo tunnelmaa maisemaan. Suomalaiset kesämökit tunnetaan perinteisesti siitä, että niiden miljöö on mahdollisimman luonnonläheinen, ja mökki itsessään onkin sitten hyvin autenttinen. Punainen tupa ja perunamaa ei siis ole vain sanonta!

[IMAGE=fLu7rTdf4nxo.jpg]

Koska monet suomalaiset kesämökit ovat iäkkäitä, ja myös rakennelmat vanhaa perua, ei kaikista moderneista mukavuuksista päästä välttämättä nauttimaan loman aikana. Klassinen esimerkki on ihmisen luonnolliseen toimintaan ja tarpeeseen liittyvä vessa. Monella kesämökillä vessa tarkoittaa ilman vettä toimivaa vanhaa ulkohuussia, jossa tarpeet hoidetaan erittäin luonnonläheisesti ilman vettä ja sähköä. Nykyään ulkohuusseille on kuitenkin tarjolla moderneja vaihtoehtoja, jotka saadaan toimimaan edelleen ilman sähköä tai vettä. Modernisointia kesämökillä voi tehdä vessan lisäksi myös mökin sähköasioiden kohdalla.

[IMAGE=d02pw2bGlZ6O.jpg]

Aurinkosähköä mökille

Monet suomalaiset mökit sijaitsevat luonnon helmassa, jossa naapureita ei ole lähimaillakaan. Osa suomalaisten kesämökeistä sijaitsee kuivalla maalla, mutta suurin osa sijaitsee veden ääressä – iso osa jopa saaressa. Monilla kesämökeillä on vielä 2010-luvullakin päädytty siihen, ettei perille vedetä yleistä sähköä tai vettä, vaan mökillä mennään perinteiseen malliin kantoveden kanssa. Ratkaisu on ymmärrettävä, sillä mökin fiilis tulee nimenomaan järvestä sisälle kannetusta vedestä, ja telkkarittomasta ajasta perheen kesken!

Monelle nykyajan ihmiselle on kuitenkin karu fakta, että sähköä tarvitaan elämiseen päivittäin. Monet arkipäivän laitteet ovat nykyään arjen onnistumisen kannalta tärkeitä, ja jopa perheen auto saattaa olla täysin sähkön avulla pyörivä kulkuneuvo. Monet tekevät kesämökillä etätöitä, jolloin työssä käytettävä puhelin ja macbook on saatava lataukseen. Tällöin kesämökin omistajan tai omistajien kannattaa harkita sitä, miten sellaiselle kesämökille saadaan sähköä, johon eivät kuitenkaan kuntien yleiset sähköjohdot yllä. Yksi tehokas keino on aurinkosähkö.

Aurinkosähköllä tarkoitetaan sellaista sähköä, joka muodostetaan auringon valon tuottamasta energiasta erillisten aurinkopaneelien avulla. Kesämökille aurinkosähkön hankkiminen on pelkästään järkevää ja loogista. Kesämökillä vietetään Suomessa aikaa nimenomaan kesällä, jolloin auringonvaloa tulee kaikista eniten vuoden aikana. Aurinkopaneelien määrä on kasvussa ja niiden käyttö yleistynyt. Tämä on tarkoittanut viimeisten vuosien aikana sitä, että aurinkopaneelien hinnat sekä niiden asennustöiden kustannukset ovat laskeneet reilusti edellisiin vuosiin verrattuna.

Aurinkosähkö on paitsi edullista ja helppoa sähköä, mutta se on myös niin sanottua vihreää sähköä. Aurinkopaneelista tuleva sähkö on täysin luonnonmukaista, sillä sen voimanlähteenä toimii aurinko. Vaikka paneeleita ja akkuja voi joutua uusimaan muutaman vuosikymmenen välein, on aurinkopaneeleilla tuotettava sähkö silti luonnon kannalta parempi vaihtoehto kesämökille, kuin yleiseen sähköverkkoon liittyminen. Ainoa pohdittava asia aurinkoenergian käyttöönotossa on se, miten paljon käyttäjiä on, eli montako paneelia mökkiin pitää asentaa. Näin auringosta saatava sähköenergia riittää varmasti, eikä tule yhtäkkiä ikävää yllätystä siitä, että sähkö on loppu liian kuluttamisen vuoksi!

Sopiva vaihtoehto monille suomalaisille kesämökeille

Aurinkosähkö on siis sopiva energianmuoto monille erilaisille, suomalaisille kesämökeille. Se on helppo tapa saada sähkö omaan mummonmökkiin. Aurinkoenergian avulla voidaan saada myös uudemmasta mökistä entistä ekologisempi ja sen käyttökustannukset edullisemmiksi. Aurinkopaneelien kautta tuleva sähkö riittää moneen eri tarkoitukseen ja mökkielämästä voi nauttia enemmän.