Esteitä aurinkoenergian käytön tiellä

Aurinkoenergian käyttöönotto vaatii samalla lailla erilaisia neuvotteluja, sopimuksia ja kaikenlaisia lupia kuin mikä tahansa muu energiamuoto. Mitkä seikat sitten ovat niitä merkittävimpiä esteitä aurinkoenergian käytön tiellä? Esiin on tullut jo monia erilaisia seikkoja, kuten esimerkiksi aurinkopaneeleissa käytettävien mineraalien riittävyys pitkällä tähtäimellä katsottuna.

On myös muita syitä, joten tarkastelkaamme niistä nyt kahta erilaista. Aurinkoenergia vaatii paljon paperitöitä, lupia ja päätöksiä. Aurinkoenergian tuottajilla on hallussaan aurinkoenergiajärjestelmiä, joihin vaaditaan erilaisia toimenpidelupia. Omakotitalossa on aina helpompaa hyödyntää aurinkoenergiaa kuin kerros- tai rivitalossa. Itsestään selvää on, että kerros- tai rivitalossa asuvat henkilöt tarvitsevat aina aurinkoenergian käyttöön luvan talonyhtiön hallitukselta.

Aurinkoenergian työllistävä vaikutus Suomessa

Luonnonolosuhteet aurinkoenergian käyttöön ja hyödyntämiseen ovat Suomessa loistavat, joten myös työllistävän vaikutuksen soisi olevan kotimaassa parempi. Nykyään aurinkoenergiainvestointien kotimaisuusaste on kuitenkin korkea, vaikka ennen esimerkiksi aurinkopaneelien komponentit ovat tulleet Aasiasta, eli tarkemmin sanoen Kiinasta. Suomi on viime vuosina investoinut muun muassa kahteen aurinkolämpövoimalaan ja kahteen aurinkosähkövoimalaan.

Suomalaisten tekemien investointien kotimaisuusaste on olluit parhaimmillaan jopa 70%, joten voidaan todeta, että aurinkoenergian käyttö nähdään yhtenä hyvänä energiantuotantomuotona. Suomalaiset ovat usein ensimmäisiä kokeillessaan kaikkea uutta, ja Suomesta tulevat parhaat ideat ja keksinnön monen asian viemiselle eteenpäin. Suomessa saatetaan myös lähivuosina tosissaan alkaa pohtimaan, miten aurinkoenergian käyttö saadaan lisääntymään kustannustehokkailla tavoilla.