Vuorovesienergia

Mitä vuorovesienergia tarkoittaa?

Vuorovesienergia tarkoittaa vuoroveden hyödyntämistä energiantuotantomuotona. Merestä otetaan talteen energiaa sekä vuorovesienergiana että aaltoenergiana. Mitä vuorovesi sitten itse asiassa tarkoittaa? Vuorovedeksi sanotaan aina auringon ja kuun vetovoiman aiheuttamaa ilmiötä. Vuorovesienergia otetaan useimmiten hyötykäyttöön sellaisilla alueilla, missä vuoroveteen kuuluvat liikkeet ovat voimakkaita.

Vuoroveden tekemät liikkeet muuttuvat sähköksi padon rakentamisella ja nousu- sekä laskuveden korkeuseroa hyödyntämällä. Vuoroveden voimakkaita virtauksia voidaan hyödyntää roottorien ja turbiinien avulla. Vuorovesivoimaloita löytyy sekä Iso-Britanniasta että Kanadasta.

Maailman tunnetuin vuorovesivoimala sijaitsee Ranskan Bretagnessa. Ranskan voimala on maailman toiseksi suurin vuorovesivoimala, ja maailman suurin vuorovesivoimala on Etelä-Koreassa sijaitseva Sihwajärven vuorovesivoimala.

Aaltoenergia

Aaltoenergiaa syntyy aina ilmavirtauksien siirtyessä veteen. Energiaa tuotetaan sekä meren pohja-aalloista että pinta-aalloista. Pinta-aaltojen tuottama energia muuntuu kätevästi sähköksi. Suomessa toimii aaltoenergialaitos, jonka tehtävänä on sähkön tuottaminen pohja-aaltoja hyödyntäen. Vesivoima tallennetaan ylöspäin levenevää, siipimäistä levyä käyttäen, joka etenee meren pohjassa ennalta ohjelmoituun tahtiin.

Pohja-aaltoteknologian etuna moniin muihin energiantuotantomuotoihin on huomattavasti parempi myrskynkestävyys. Aaltovoiman avulla kerätään meren pohja-aaltojen tuottamaa energiaa, joka uudistuu jatkuvasti. Aaltovoiman tekniikka on uutta verrattuna esimerkiksi jo pidemmälle kehitettyyn aurinkovoimaan. Britannian aaltovoimalatutkimusohjelma oli hyvässä vauhdissa 1970-luvun vuosina, mutta valitettavasti se päätettiin lakkauttaa. Useat maat ottivat asiasta oppia, ja aaltovoiman saloihin perehtyminen on aloitettu uudelleen vasta 2000-luvulla.