Uusiutuva ja päästötön; mikä ero?

Sähköä kuluu Suomessa jokaisessa taloudessa – onhan täällä kylmää ja pimeää suurimman osan vuodesta. Lisäksi yhteiskuntamme, jossa vaikkapa kauppojen odotetaan olevan auki vuorokauden ympäri, vaatii sen, että sähköt ovat päällä. Nykyään on myös melko lailla perusoletus, että sähkö tulee tuottaa mahdollisimman kestävästi, ympäristöystävällisesti tai vihreästi; mitä sanaa nyt haluaakin käyttää. Ja juuri tämä termien moninaisuus aiheuttaa sen, että kun sähkön myyjä lähestyy sinua myyntipuheellaan, voi olla vaikea ymmärtää, mitä hän tarkalleen ottaen tarkoittaa, sillä tarjottu sähkö on vihreää, mutta sinullahan on jo kestävä sähkösopimus, kun sellaisen ostit edelliseltä myyjältä. Ja kun vessakin remontoitiin äskettäin https://rorfokus.fi/ -verkkokaupasta löytyneillä laatuosilla, olisi mukavaa, että uusista hanoista tulisi lämmintä vettä mahdollisimman kestävällä tavalla.

Edellä mainitut termit edustavat puhtaasti markkinointijargonia ja ne tarkoittavat yleensä sitä, mitä myyjä haluaa niiden tarkoittavan. Asiantuntevampaa kielenkäyttöä ovat termit päästötön ja uusiutuva sähkö. Ne kertovatkin jo enemmän ja ovat päteviä termejä niin myyntipuheessa kuin uutisartikkeleissakin. Sekä uusiutuvaa että päästötöntä sähköä on mahdollista tuottaa vesi- tai tuulivoimaloissa tai sitten aurinkopaneeleilla omalla katolla tai vaikkapa yrityksen katolla pientuotantona.

Uusiutuva sähkö

Kaikessa lyhykäisyydessään uusiutuva sähkö on sellaista, jonka tuotantolähde on ihmisen näkökulmasta ehtymätön. Sen ei tarvitse tuottaa sähköä koko ajan, mutta sillä on kuitenkin potentiaalia tuottaa sähköä maailman tappiin asti. Vesivoima on hyvä esimerkki uusiutuvasta energiasta, sillä patoamalla vesi saadaan virtaamaan tasaisesti ja siten pyörittämään turbiinia, joka puolestaan tuottaa sähköä. Tuuli- ja aurinkovoima ovat myös hyviä esimerkkejä, vaikka niiden potentiaali ei aina olekaan tasaista ja ennustettavaa. Biomassa on myös uusiutuvaa, mutta se ei kuitenkaan ole päästötöntä, sillä sitä poltettaessa syntyy hiilidioksidipäästöjä.

Vaikka sähkö olisikin uusiutuvaa, on silti tärkeää säästää sähköä. Pesuhuoneeseen kannattaa vaikkapa asentaa suihkun ajastin, joka katkaisee vedentulon automaattisesti 10 minuutin suihkuttelun jälkeen. Tällaisen voit hankkia helposti osoitteesta https://rorfokus.fi/, josta löydät paljon muitakin laitteita, joiden avulla voit säästää energiaa yhdessä kodin pahiten energiaa kuluttavassa huoneessa: kylpyhuoneessa.

Päästötön sähkö

Päästöttömällä sähköllä tarkoitetaan sellaista energiaa, jonka tuottamisen yhteydessä ei synny kasvihuonepäästöjä. Tällöin esimerkiksi polttaminen ei tule kysymykseen, sillä se aiheuttaa päästöjä. Vesi- tuuli- ja aurinkovoima ovat päästöttömiä, vaikkakin niiden laitteiden valmistuksen yhteydessä, esimerkiksi vesivoimalan rakentamisessa, syntyy melkoisesti päästöjä. Nämä kuitenkin ovat kompensoitavia ja voimalat kestävät vuosikymmeniä, joten koko elämänkaarta ajatellen ne hyvittävät aiheuttamansa päästönsä hyvissä ajoin ennen kuin ne pitää sulkea.

Myös ydinvoima on päästötöntä. Piipuista ei tupruta ulos mitään muuta kuin vesihöyryä, joka ei ole vaarallista. Ydinvoima ei kuitenkaan ole uusiutuvaa, sillä uraania on saatavilla maailmassa vain rajallinen määrä. Lisäksi ydinjätettä täytyy säilyttää erittäin tarkasti, mutta itse ydinsähkön tuotannossa ei synny mitään päästöjä.